Orust utökar samarbetet - nu med i Samverkande sjukvård
Maria Klingberg, Magnus Källar, Maria Berntsson, Karen Demmers, Anneli Karlsson, Lisbeth Tilly, Ann-Christine Westberg, Hasse Zetterman och Björn Kalin.
Den 4 april 2017 tog Orust kommun klivet in i Samverkande sjukvård för att ansluta sig till de övriga åtta kommunerna.
Det är framför allt det nya assistansuppdraget IVPA ( I Väntan På Ambulans) som har krävt en del eftertanke. Att vara först på plats hos en person med stroke eller hjärtinfarkt ställer krav på personalen.
"Vi har en stabil arbetsgrupp och är nu redo att ta steget in i Samverkande sjukvård fullt ut. Vi ser fram emot att kunna göra ännu mer skillnad för invånarna på Orust", säger Anneli Karlsson, enhetschef för hälso- och sjukvårdsenheten på Orust.
Utbildning och utrustning har Samverkande sjukvård stått för. Sedan de första kommunerna anslöt sig år 2010 har rutiner tagits fram för att ta emot nya kommuner.
"Samverkanscoacherna var vi snabba med att utse på Orust, de är viktiga för att medarbetarna ska kunna vara delaktiga i det som händer. På chefsnivå har vi referensgruppen som också är en viktig arena. De olika vårdgivarna gör ett utmärkt jobb var och en för sig, men vi har märkt att när det gäller samverkan behöver man lite hjälp på vägen", säger Maria Klingberg, projektledare Samverkande sjukvård.
Sjuksköterskor i ambulans, den kommunala hälso- och sjukvården, 1177 vårdguiden på telefon och MÄVA ska från och med nu lättare kunna kontakta varandra för hjälp i situationer där patienten annars riskerar att hamna mellan stolarna.
"Jobbar man på ambulansen gillar man ofta akuta uppdrag, men något av det bästa i jobbet är när man kan köra en äldre person direkt in till MÄVA där patienten kan få vård direkt, de här personerna blir annars liggande 8-10 timmar på akuten och det är inte bra för någon, allra minst för patienten", säger Björn Kalin, verksamhetschef på ambulansen.
Samarbetet kollegor emellan gör även att ambulans och hemsjukvård kan hjälpa varandra vid behov.
"Vi är alla kollegor, oavsett vilken logga som finns på jackan. Vi tror på samverkan", säger Björn.
Coacherna Maria Berntsson, Karen Demmers och Magnus Källar har i uppgift att se till att personalen får kontinuerlig utbildning för de uppdrag som ska göras inom Samverkande sjukvård.
Det nystartade mobila teamet på Orust har även de en viktig roll i det kommande samarbetet.
"I vår organisation, primärvården, har vi även läkare som gör hembesök och som kan vara en pusselbit i att ge patienterna på Orust närmare vård. De som behöver komma till sjuksköterska ska göra det, men för andra är det kanske en läkarkontakt som behövs", säger Johanna Bidegård, enhetschef för Vårdcentralen Capio och för Mobila vårdteamet på Orust.