Bengtsfors startar med IVPA
Måndagen den 15 januari 2018 kl 8.00 drog Bengtsfors kommun igång Samverkande sjukvård. Under en presskonferens samma förmiddag berättar Socialchef Lena Mossberg om hur detta kommer att gagna invånarna i Bengtsfors kommun.
”Samhället har förändrats och vi blir allt fler äldre som har sjukdomar och krämpor. Vi måste se över alla delar i våra olika system och måste samverka. Det finns vård som måste ske här och nu, men som inte behövs tas hand om akutsjukvården. Ett mål med den här samverkan är att fler ska slippa åka ända till NÄL för att få den här vården som inte kan vänta. Vi ska kunna ta hand om de patienterna på plats, här i Bengtsfors, och det blir en stor vinst för många äldre. Det är en stor ansträngning för många att ta sig till NÄL”, säger Lena.
Ambulans, hemsjukvård, hemtjänst, MÄVA (Medicinsk äldrevårdsavdelning, NU-sjukvården), vårdcentraler, 1177 och SOS-alarm samverkar i Bengtsfors kommun för invånarnas bästa.
Samverkande sjukvårds projektledare Maria Klingberg är nöjd med att alla Dalslandskommuner nu är med i Samverkande sjukvård.
Att vårdcentraler, MÄVA, ambulans, Räddningstjänst, hemsjukvård, 1177 och hemtjänst nu har satt upp gemensamma spelregler för samverkan i Bengtsfors kommun hoppas man ska leda till närmare och tryggare vård för invånarna. Tanken är att de medverkande enheterna både ska kunna ge uppdrag och ta emot uppdrag från andra verksamheter.
”Inom ambulansen ser vi den här samverkan som en stor vinst. Det tar kanske 25 minuter att undersöka en patient och förbereda för transport. Många gånger när vi kommer nu så är undersökning och nålsättning redan gjort och när vi snabbare kan transportera patienten till sjukhus är det bra både för patienten och för att vi också snabbare är tillgängliga för andra invånare", säger Magnus Ericsson, Avdelningschef Ambulansen Dalsland Norra.
”Bengtsfors är den elfte kommunen som går med av Fyrbodals femton kommuner. Den största förändringen är att kommunens sjuksköterskor får larmtelefoner och kommer att åka på larm när de beräknas komma före ambulansen till en akut sjuk person. De samverkande vårdenheterna kommer också framöver att jobba tillsammans på ett mer strukturerat sätt, man kommer i större utsträckning att se varandra som kollegor oavsett om man jobbar i ambulans, i hemsjukvården eller på 1177”, säger Maria.
Enhetschefen för den kommunala hälso- och sjukvård i Bengtsfors kommun, Anna Ask, har skruvat i scheman och har tillsammans med Räddningstjänsten tagit fram en speciallösning i Bengtsfors kommun när det gäller IVPA-uppdragen. När sjuksköterskan i hemsjukvården får ett larm kommer även Räddningstjänst att kunna tillfrågas om de kan åka med på larmen.
Räddningschef Christian Rådén säger att de i princip aldrig kommer att tacka nej till ett IVPA-uppdrag.
”Vi har gjort IVPA sedan 2005 men uppdragen har sett lite olika ut. Vi har rutin och kan bidra med trygghet, räddningstjänsten har den fördelen att vi kan alltid ta oss fram med våra fordon. Vi har också Rakel så vi kan kommunicera direkt med ambulans. Vi finns som en resurs till sjuksköterskorna i hemsjukvården”, säger Christian.