Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En patients sista önskan

En svårt sjuk kvinna med cancer ville som sista önskan somna in hemma hos nära och kära. På bara ett par dagar hade hennes tillstånd försämrats så mycket att hon förstod att nu var slutet nära. Eftersom försämringen kom så hastigt över en helg hade hon varken hemsjukvård eller inskrivning i palliativa teamet. Ingen hade kunnat förutspå denna hastiga försämring.

Under söndagskvällen tilltog kvinnans smärtor och anhöriga bad att få ringa 112. Kvinnan gjorde dock mycket klart för anhöriga att till sjukhus tänkte hon inte åka. Desperata ringde de ändå till SOS alarm och förklarade situationen.

Anton, sjuksköterska i single responder, såg kvinnans önskan och tog de kontakter som behövdes för att hon skulle kunna stanna kvar hemma. 

Anton, sjuksköterska i single respondern, förstår direkt när han får larmet att han kan göra en insats. Han inriktar sig på smärtlindring här och nu, det enda patienten har hemma är alvedon. Läkaren på ambulansens bakjour förstår situationen och ordinerar smärtstillande läkemedel som ges i små, upprepade doser. Både patient och anhöriga kan nu börja slappna av. Men Anton nöjer sig inte, utan tänker framåt. Smärtlindringen håller bara i fyra timmar och han undersöker möjligheten för hemsjukvården i kommunen att hjälpa till.

Kvinnan är tidigare okänd för hemsjukvården, men hemsjukvården försäkrar att hon kommer att vara i trygga händer under natten. Ingen ska behöva uppleva den outhärdliga smärtan i livets slutskede. Hemsjukvården i sin tur tar kontakt med sin läkare på beredskapsjouren för ordinering av smärtlindring och ser till att kvinnan får den hjälp hon behöver.

Trots att Anton förstår att kvinnan förmodligen inte har långt kvar kommer han och anhöriga fram till att under natten även ta kontakt med sjukhuset och den avdelning där kvinnan tidigare hade vårdats. Kontakt tas med avdelningen som kommer att ringa upp dagen efter. Anhöriga känner sig trygga och nöjda med beskedet.

Situationen med kvinnan som så hastigt blev sämre var speciell och krävde samarbete från flera olika vårdgivare. I den svåra stunden fick patient och anhöriga den hjälp som behövdes, tillsammans löste man situationen till det bästa för patienten som enligt sin sista önskan ville somna in i lugn och ro tillsammans med sina nära anhöriga.


Senast uppdaterad: 2018-08-23 11:49