Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sjuksköterskor fräschar upp sina kunskaper

Torsdagen den 26 mars 2015 bjöd Samverkande sjukvård in sjuksköterskor från de samverkande organisationerna till en så kallad Refreschutbildning för att ge sjuksköterksorna möjlighet att fräscha upp de kunskaper de fick då de gick med i Samverkande sjukvård.

- Det har varit stor efterfrågan på den här utbildningen, berättar Amira Donlagic, verksamhetsutvecklare för Samverkande sjukvård.
- Många känner att de behöver repetera de kunskaper de fick då de startade med Samverkande sjukvård. För att tillgodose deras önskemål startade vi den här utbildningen. Utbildningen vänder sig både till dem som vill fräscha upp sina kunskaper och till nyanställda som inte tidigare gått utbildningen.

- Ungefär en tredjedel av dem som är här är nyanställda och har inte gått utbildnignen tidigare. Det är första gången vi ger den nu men tanken är att den ska hållas löpande två gånger om året. Vi kommer att utvärdera dagens utbildning för att se om det är något vi behöver ändra på till nästa tillfälle.
- Det är jätteviktigt att sjuksköterskorna känner sig trygga när de åker på uppdrag. De ska ha fått den utbildning de behöver.

Sammanlagt var det 36 sjuksköterskor som gick refreschutbildningen. Samtliga kommuner som är med i Samverkande sjukvård hade skickat deltagare till utbildningen. Under utbildningadagen fick sjuksköterskorna möjlighet att repetera kunskaper inom behandlingsriktlinjer, bedömningsverktyget RETTS samt övergripande genomgång av riktlinjer, lathundar och rapporteringssystem.  De fick också genomföra praktiska övningar som hur man ger läkemedel intranasalt, det vill säga sprayas upp genom näsan, hur man sätter i en svalgtub för att ge fria luftvägar, hur man stoppar en kraftig näsblödning samt hur man ger hjärt- lungräddning med hjälp av en defibrillator.

Mary Olsson och Margot Lind

- Jag är nyexaminerad så det här är en jättebra start. En del av det här har vi gått igenom i skolan och jag har praktiserat på ambulansen så en del har jag hört där men det är jättebra att få en repetition, säger Mary Olsson, hemsjukvården i Strömstad.

- Jag har arbetat i hemsjukvården i Munkedal i ett år och jag har fått intern fortbildning lokalt men den här utbildningsdagen är mer omfattande, berättar Margot Lind, hemsjukvården i Munkedal.


Senast uppdaterad: 2018-04-18 08:54