Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Nu ska Samverkande sjukvård spridas till övriga VGR

Goda exempel är till för att spridas – det anser Regionfullmäktige som i ett beslut från 2025-02-18 bifaller en motion om att utveckla arbetssätt liknande Samverkande sjukvård i fler delar av Västra Götaland.

Samverkande sjukvård startade i liten skala 2009-2010 i Strömstad och Tanum, två kommuner som geografiskt ligger långt från NÄLs akutmottagning. Arbetet har sedan dess präglats av ett verksamhetsnära arbetssätt där medarbetarna i de verksamheter som berörs är delaktiga i utvecklingsarbetet.

- Att Regionfullmäktige tar det här beslutet är mycket glädjande, vi har aktivt jobbat med dessa frågor under lång tid. Vi jobbar hela tiden med förbättringar och är redo att hjälpa till med implementeringen om så önskas, säger Tomas Hallgren som framför allt tycker att IVPA-uppdragen skulle vara till nytta för invånare som har långt till akutsjukhus.

- Att få hjälp av en sjuksköterska i väntan på ambulans är unikt här i Fyrbodal, Lilla Edet och Öckerö. Det är en trygghet för invånarna som får den hjälpen som inte på något sätt ersätter ambulans men är ett komplement när ambulansen har lång framkörningstid, säger han.

Fyra samverkansformer utgör grunden i Samverkande sjukvårds koncept:

  • IVPA-uppdrag (kommunsjuksköterska åker till akut sjuk patient i väntan på ambulans). Uppdraget utförs inte i de större kommunerna Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla eftersom närheten till akutsjukhuset ger andra förutsättningar.
  • 1177-uppdrag (invånare som ringer in till 1177 kan få hembesök av sjuksköterska).
  • MÄVA-direkt (patienter som uppfyller MÄVAs kriterier kan läggas in direkt på MÄVA på Uddevalla sjukhus istället för att först besöka akutmottagningen på NÄL.
  • Assistansuppdrag (när sjuksköterska i en verksamhet ger ett uppdrag till sjuksköterska i en annan verksamhet att göra ett hembesök hos patienten.

Efter pilotprojektet i norra Bohuslän kom fler kommuner i Fyrbodal att intressera sig för konceptet och år 2021 valde den även den sista kommunen i området att gå med. Alla kommuner i Fyrbodal och Lilla Edet arbetar numera efter samma uppdragsformer, vilket innebär gemensamma lathundar, utbildningar och likadan utrustning.


Senast uppdaterad: 2025-03-04 13:12