Lysekil uppstart 3 december
Klara Hellby, samverkanscoach och sjuksköterska i hemsjukvården bär larmtelefonen under pressträffen den 3 december, samma datum som Lysekils kommun inför konceptet Samverkande sjukvård.
”Det är en del teknik och utrustning som vi måste få rutin på. Det är en process som kommer att växa fram”, säger Klara.
Det har bara gått några timmar sedan larmtelefonen startades för första gången. Jackorna och utrustningen för att kunna utföra IVPA-larm finns i bilen utanför.
För invånarna i Lysekils kommun innebär starten en ökad trygghet. I de akuta fallen kommer vården fram snabbare om ambulansen har lång framkörningstid. I de mindre akuta situationerna, där patienten har svårt att ta sig till vårdcentralen eller till jourcentralen, betyder samverkan snarare en ökad trygghet och att vården kan utföras närmare hemmet.
”I februari i år fattades beslutet om att gå med i Samverkande sjukvård och vi har bara positivt att säga om utbildningsdagarna. Vi har lärt känna kollegorna på ambulansen och vi har haft god nytta av fadderkommunen Orust. Det som görs inom ramarna för Samverkande sjukvård är ett tillägg. Vårt grunduppdrag är alltid nummer ett, men det här är ett plus, något man tillför", säger Lotta Pettersson, Enhetschef för hemsjukvården.
”Det är ett plusvärde för hela verksamheten. Det är en positiv del för våra invånare. Här ute bor vi inte jättenära sjukhuset”, säger Eva Andersson, Socialchef i Lysekil.
När verksamheter som SOS-alarm, hemsjukvård, hemtjänst, ambulans, vårdcentral/jourcentral, 1177 vårdguiden på telefon, MÄVA (medicinsk äldrevårdsavdelning i NU-sjukvården) med flera samverkar så bildas ett finmaskigt nät som fångar upp patienter som annars riskerar att falla mellan stolarna. Att Lysekil nu går med innebär att 13 kommuner i Fyrbodal samt Lilla Edet jobbar på samma sätt.
Tomas Hallgren, Avdelningschef för Ambulanssjukvården Bohus Väst är mycket positiv till införandet.
”Det skapar ett bättre samarbete. Vi blir mer tillgängliga, och vi får inte glömma MÄVA-spåret som är så bra för äldre patienter.”
Robert Sjöholm, sjuksköterska på ambulansen håller med.
”Sjuksköterskor är generellt oroliga över att ta ett steg in i någon annans verksamhet. Men man märker snabbt att det ger en större verktygslåda. Min erfarenhet är att patienterna är oerhört nöjda när vi jobbar på det här sättet.”
Maria Klingberg, projektledare och Robert Sjöholm, sjuksköterska i ambulans.