Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Närsjukvårdsteam kan ge assistansuppdrag

Regional satsning

Närsjukvårdsteam är en regional satsning och ett led i att stärka den nära vården, den vård som finns närmast patientens boende. Närsjukvårdsteamen utgår från sjukhusen och inom NU-sjukvården är Närsjukvårdsteamet organiserat under MÄVA, den medicinska äldrevårdsavdelningen, eftersom det ofta är dessa sköra äldre patienter som är i behov av vård från teamet.

Merparten av de patienter som är inskrivna i Närsjukvårdsteamet är eller blir hemsjukvårdspatienter. Men det finns undantag. Om Närsjukvårdsteamet har patienter som inte är inskrivna i hemsjukvården kan Närsjukvårdsteamet be hemsjukvården om assistansuppdrag. Det kan t ex gälla att koppla bort ett dropp, inhalation av läkemedel eller bedömning av allmäntillstånd.

Fler än ett uppdrag

För övriga vårdgivare som ger assistansuppdrag gäller att det ska röra sig om ett enstaka oplanerat uppdrag. När det gäller uppdrag från Närsjukvårdsteamet kan det i undantagsfall gälla mer än ett uppdrag. Närsjukvårdsteamet är igång måndag till fredag under dagtid och det kan vara så att en patient är i behov av upprepade inhalationer under en helg för att kunna stanna kvar i sitt hem.

Närsjukvårdsteamet kan även be ambulansen om assistansuppdrag på samma sätt som MÄVA. Detta rör då vanligtvis bedömning och eller provtagning.

Fakta NU-sjukvårdens Närsjukvårdsteam:

Närsjukvårdsteamet är ett öppenvårdsteam som består av läkare och sjuksköterskor från NU-sjukvården. Målgruppen är patienter med medicinska kroniska sjukdomar som befinner sig i ett instabilt skede och har återkommande behov av sjukhusets resurser.

Närsjukvårdsteamet samarbetar med berörda enheter inom sjukhus,
primärvård och kommun efter patientens behov. Upptagningsområdet är hela
Fyrbodal, vilket omfattar Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lilla-Edet, Lysekil,
Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Vänersborg
och Åmål. (I Uddevalla kommun finns Mobila Vårdteamet. De tar hand om de
Närsjukvårdspatienter som bor i Uddevalla kommun.)


Senast uppdaterad: 2019-11-25 15:46