Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

SBAR

SBAR är en modell för att kommunicera strukturerat i vården. SBAR står för Situation, Bakgrund, Aktuellt tillstånd och Rekommendation. Om vårdpersonal använder strukturen SBAR vid rapportering minskar riskerna för att information glöms bort eller misstolkas, därmed minskar också risken för vårdskador.

Därför är det viktigt att alltid använda sig av SBAR när samverkansuppdrag rapporteras mellan olika vårdgivare. Här i vänsterkanten finns ett utbildningsmaterial i SBAR som alla verksamheter kan använda vid utbildning och övning i SBAR. Utbildningsmaterialet är en Powerpoint som kan anpassas utifrån behov i verksamheten. Du finner även en film med beskrivande exempel i vänstermenyn. Filmen beskriver överrapportering vid icke akut situation först utan SBAR-strukturen och sedan med SBAR för att tydliggöra skillnaden.

Utbildningsmaterial SBAR:
Utbildningsmaterial pdf
Utbildningsmaterial powerpoint

Samverkande sjukvårds SBAR-kort går att beställa för verksamheter i Fyrbodal och Lilla Edet som arbetar med Samverkande sjukvård: 
Samverkande sjukvårds beställning och felanmälan

Vill du ha mer information om SBAR?
- På LÖF:s webbsida (Löf regionernas ömsesidiga försäkringsbolag) finns även en nationell version av SBAR-kort, utbildningsmaterial och en kortfilm om SBAR:

Löf | SBAR (lof.se)

- På vårdhandbokens webbsida finns också information om SBAR:
https://www.vardhandboken.se/arbetssatt-och-ansvar/samverkan-och-kommunikation/teamarbete-och-kommunikation/situation-bakgrund-aktuell-bedomning-rekommendation---sbar/

 

 

SBAR-blankett som kan fyllas i vid 1177-uppdrag och assistansuppdrag

 

SBAR för omvårdnadspersonal

Den kommunala primärvården i Vänersborg har tagit fram en utbildningsfilm i SBAR som riktar sig till omvårdnadspersonal. Filmen är 4,5 minuter lång och går igenom hur överrapportering kan ske på ett strukturerat sätt. 

Skärmklipp SBAR Vänersborg.PNG

 

Utbildningsmaterial SBAR för omvårdnadspersonal:

Assistansuppdrag från hemtjänst pdf
Assistansuppdrag från hemtjänst powerpoint

 


Senast uppdaterad: 2024-02-01 12:02