Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

D-HLR

Den kommunala hälso- och sjukvården utser D-HLR -instruktörer som får i ansvar att utbilda nya medarbetare och hålla repetitionsutbildningar för befintlig personal. Samverkande sjukvård står för instruktörsutbildningen. Kommunernas D-HLR-instruktörer ingår i ett gemensamt nätverk som organiseras av en instruktör inom ambulanssjukvården.

Hjärt- och lungräddning med defibrillator

Elstöten från hjärtstartaren avbryter det elektriska kaos som drabbat hjärtat. Genom att ge en elstöt kan man bryta det elektriska kaos som pågår med förhoppning att hjärtat ska hitta sin normala rytm.

Det finns flera olika modeller av halvautomatiska hjärtstartare. Hjärtstartaren vägleder användaren genom talade instruktioner och ibland också ikoner. Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och kan avgöra om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt (en defibrillering) eller om det är bättre att göra HLR. Som användare kan du inte ge en stöt om hjärtstartaren inte rekommenderar detta.

Namnet defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder "av-flimra". När apparaten avger en elstöt så "av-flimrar" den det flimmer (elektriskt kaos) som pågår i hjärtat. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm.

Alla får använda en hjärtststartare och det finns ingen lag som kräver att du ska ha utbildning för att använda den. Dock rekommenderar HLR-rådet alla att gå en kurs och att repetera regelbundet.

Kontakt

HLR-rådet

Presentationsfilm om defibrillator från Philips


Senast uppdaterad: 2022-05-20 08:35