Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Ny studie publicerad om 1177-uppdrag

Nyttan av 1177-uppdrag har studerats av Karin Bergman, doktorand vid Högskolan i Borås. Resultaten visar att 1177-uppdragen kan leda till färre besök på akuten.

Forskningsartikeln Unscheduled home consultations by registered nurses may reduce acute clinic visits publicerades i den vetenskapliga tidskriften BMC Health Services Research den 1 november 2024. Forskningen bygger på material som samlades in från Samverkande sjukvård under 2017-2018. 

Studien beskriver hur personer som ringer in till 1177 för rådgivning kan få hjälp hemma av en sjuksköterska i stället för att bli hänvisad till regional primärvård eller akutmottagning. I studien har 615 hembesök som gjordes i under 2017 eller 2018 inkluderats. 94 av dessa besök gjordes av ambulanssjukvård, 69 av bedömningsbilsenhet och 452 besök gjordes av kommunal primärvård. Besöken gjordes i 13 kommuner i Fyrbodal och Lilla Edet. 

De flesta hembesöken gjordes under jourtid. Åtgärder gällde framför allt kateterbesvär, men ortopediska och medicinska problem var också vanliga. De flesta patienter kunde stanna kvar hemma efter besök av sjuksköterska, framför allt i åldrarna 75-85 år. De flesta som rekommenderades att uppsöka läkare efter hembesöket var patienter över 86 år. 

Rapporten påvisar att utan 1177-uppdragen genom Samverkande sjukvård hade patienterna istället hänvisats till regional primärvård eller akutsjukhus eftersom en telefonkontakt med sjuksköterska inte ansågs tillräckligt. Resultaten visar också att i över 84% av hembesöken kunde sjuksköterskan utan inblandning av läkare utföra åtgärd för patienten, vilket enligt studien visar nyttan med 1177-uppdrag för de patienter som behöver vård samma dag men inte nödvändigtvis akutsjukvård. Studien visar att 1177-uppdragen till största del användes under jourtid, när vårdcentralen är stängd och styrker enligt studien tidigare forskning som visar att Samverkande sjukvårds modell är till nytta både för patienter och för effektiv användning av sjukvårdens samlade resurser. 

Tidigare forskning visar, enligt studien, att Samverkande sjukvårds modell är mycket uppskattad hos äldre eftersom de kan få vården hemma istället för att behöva ta sig till vårdinrättning, och därmed också undvika de risker som är förknippade med inläggning på sjukhus. 

Slutsatsen från studien är att hembesök av sjuksköterska kan vara ett alternativ till akutsjukvård och att sköra äldre är den grupp som har störst vinster av besöken.


Senast uppdaterad: 2024-11-12 09:23