Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trollhättan gör Fyrbodal komplett

Ambulanssjuksköterskorna Ida och Karin framför en ambulans

Ida Larsson och Karin Hermansson, båda sjuksköterskor inom Ambulansen Trestad Öst som täcker in Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet, ser fram emot Trollhättans uppstart av Samverkande sjukvård.

Det råder pandemitid och vården är mer ansträngd än någonsin. Det gör samverkan över vårdgränserna mer nödvändig än någonsin. Torsdagen den 15 april startar Trollhättan med samverkansuppdrag enligt Samverkande sjukvårds modell.

I och med uppstarten i Trollhättan samverkar nu samtliga 14 kommuner i Fyrbodal samt Lilla Edet, det vill säga hela NU-sjukvårdens upptagningsområde, enligt samma modell. Även Öckerö arbetar efter konceptet med Samverkande sjukvård.

Patienterna vinnarna

De stora vinnarna av samverkan mellan vårdgivare är patienterna.

- Det finns många människor som är äldre och sköra och som har svårt att söka och ta sig till korrekt vårdnivå själva men som för den sakens skull inte har hemsjukvård. Dessa personer har tidigare fallit lite mellan stolarna, säger Ida Larsson, sjuksköterska inom ambulansen Trestad Öst som täcker in Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet. Med hjälp av samverkansuppdrag kan vi ge uppdrag där patienten skulle må gott av en uppföljning som inte nödvändigtvis måste ske på sjukhus men som kräver medicinsk kompetens.

Dra nytta av varandra

Genom samverkansuppdragen kan ambulansen be hemsjukvården om uppföljande besök hos en patient när de gör bedömningen att patienten inte behöver tas med in till sjukhuset men att en uppföljning skulle trygga upp situationen för patienten. Ida berättar om ett uppdrag i Vänersborg där hon och hennes kollega tog hjälp av hemsjukvården genom samverkansuppdrag.

- En patient hade haft vattentunna diarréer i ett par dagar och då haft svårt att försörja sig med vätska. I det fallet hängde ambulanspersonalen en Ringer-Acetat som sedan hemsjukvården kom och tog bort och i samband med det gjordes en ny bedömning. Det kändes väldigt värdefullt både för patienten och ur ett smittopersperktiv. 

Genom samverkansuppdrag kan även hemsjukvården be ambulansen om hjälp.

- Uppdrag vi tar emot kan handla om icke-akuta EKG och hjälp med vissa bedömningar. Vi har en fantastisk möjlighet att dra nytta av varandras kontaktnät och erfarenheter för att vi tillsammans ska kunna ge patienten bästa möjliga hjälp, säger Karin Hermansson, även hon sjuksköterska inom ambulansen Trestad Öst.

Även hemtjänst, 1177, vårdcentral, jourcentral, MÄVA och Närsjukvårdsteamet i Fyrbodal kan be sjuksköterskor i hemsjukvården och ambulansen om hjälp. I Trollhättan, liksom i Uddevalla och Vänersborg, kommer inte hemsjukvården utföra IVPA-uppdrag, I Väntan På Ambulans, eftersom väntetiden på en akutambulans är kortare här än i övriga kommuner i Fyrbodal.

Större vi-känsla

Ida och Karin är överens om att uppstarten av Samverkande sjukvård inte bara är bra för patienten utan även främjar samarbetet mellan vårdaktörerna generellt.

- Det ger oss en större vi-känsla där vi alla är kollegor och hjälper varandra. Vi tror att alla våra uppdrag där både ambulans och hemsjukvård är inblandade kan fortlöpa lättare när vi känner varandra bättre. 

 

 


Senast uppdaterad: 2021-04-14 17:55