Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Seminarium på Socialstyrelsens patientsäkerhetsdag

 
maria på scen 3.jpg

 

På Socialstyrelsens patientsäkerhetskonferens den 12 september är Maria Klingberg från Samverkande sjukvård en av föreläsarna, tillsammans med bland andra sjukvårdsministern och Socialstyrelsens generaldirektör.

− Det finns ett stort intresse på nationell nivå för den unika samverkan vi har byggt upp i Fyrbodal och Lilla Edet mellan kommuner, vårdcentraler, sjukhusets ambulans och MÄVA, samt SOS och Sjukvårdens Larmcentral, säger Maria Klingberg, projektledare för Samverkande sjukvård.

Samverkande sjukvård har vunnit både Götapriset, som är Sveriges tyngsta kvalitetspris inom offentlig sektor, och Årets brobyggarpris, ett pris som delas ut av Dagens Medicin med samarbetspartners.

− På patientsäkerhetskonferensen i Stockholm lyfter vi särskilt fram det samverkansarbete som gör det möjligt för kommunens sjuksköterskor att åka på akuta uppdrag, så kallade IVPA-uppdrag, i väntan på ambulans, säger Maria Klingberg.

Under seminariet tar Maria upp ett fiktivt exempel med Julia som är på besök hos sin farmor när hon plötsligt drabbas av akut sjukdom. Julia ringer 112 som i sin tur ser att en kommunsjuksköterska bara är fem minuter bort, till skillnad från ambulansen, som behöver tjugo minuter för att komma fram. 

− Intresset för det här är jättestort. Det var 151 personer som hade anmält sig till vårt seminarium i förväg men många hade inte valt seminarier då de kom till konferensen och även om vi inte räknade exakt antal besökare var det troligtvis betydligt fler än så som besökte just vårt seminarium. Vi fick också många förfrågningar om studiebesök och fortsatt kontakt från företrädare från verksamheter i olika delar av Sverige. Det här med hur vi ska samverka brottas många med just nu och det är många som imponeras av att vi har byggt upp den här samverkan i Fyrbodal på ett långsiktigt sätt, säger Maria Klingberg. 

maria emma postrar 2.jpg

Maria Klingberg och Emma Lind från Samverkande sjukvård representerade ett lärande exempel från VGR. 

Målgrupp för dagen var personer som leder, samordnar och ansvarar för patientsäkerhetsarbetet i rollen som tex chefsläkare, chefssjuksköterska, chefstandläkare, medicinskt ansvarig sjuksköterska, företrädare för lokala, regionala och nationella samverkansgrupper för patientsäkerhet. Totalt var det mellan 400 och 500 deltagare på konferensen.

Under dagen föreläste bl.a. sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, Sofia Wallström, generaldirektör IVO, Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande Nationella Vårdkompetensrådet, Hans Rutberg, professor emeritus patientsäkerhet och tidigare chefsläkare, Pelle Gustafson, chefsläkare Regionernas ömsesidiga försäkringsbolag Löf, Annika Hässler, patientrepresentant Nationell arbetsgrupp.

− Vi tar med oss ny energi och många lärdomar från dagen. Helst hade vi velat gå på de andra seminarierna också. Det är både nyttigt och viktigt att ta del av goda exempel och vi är förstås glada på Samverkande sjukvård att vår kunskap och erfarenhet efterfrågas, säger Maria Klingberg.
muren5.jpg

 

muren mindre.jpg
 
fullsatt mindre.jpg

Två välbesökta seminarier hölls efter varandra på Patientsäkerhetsdagen den 12 september 2023. Besökarna fick under seminariet fundera över hinder och möjliga lösningar för samverkan som sedan sattes upp på en mur

 

 


Senast uppdaterad: 2023-09-14 17:55