Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Samverkande sjukvård vinnare av Götapriset 2019

Texten bygger på verkliga fall, men patienterna heter egentligen något annat.

På Kvalitetsmässan i Göteborg utsågs IVPA, I väntan på ambulans, den 12 november till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter och belönades med Götapriset 2019.

Sjutton minuter. För dig och mig, i våra vardagliga liv, kan det handla om att åka från T-centralen till Danderyds sjukhus med röda linjen mot Mörby. Eller att vänta på nästa färja över Gullmarsfjorden till Lysekil, när du precis missat den färja du hade tänkt åka med, säger Maria Klingberg, projektledare för Samverkande sjukvård.

– För Henrik, en man från en av våra kommuner, är sjutton minuter den tid han och hans anhöriga slipper vänta ensamma på ambulansen, när han en kväll drabbas av svår bröstsmärta, som kan vara symptom på en hjärtinfarkt.

– Tack vare vårt koncept IVPA, I väntan på ambulans, är kommunens sjuksköterska på plats hos Henrik sjutton minuter före och kan inleda den medicinska behandlingen, så att han är redo för avfärd till sjukhuset när ambulansen kommer. Efter ett dygn på NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus, kan han skrivas ut och åka hem igen.

Henriks fall är inte unikt. Men den samverkan som gör att han slapp vänta sjutton minuter är det.

Snabbare hjälp vid livshotande tillstånd

Varje år genomför Samverkande sjukvård cirka 200 IVPA-uppdrag. I väntan på ambulans innebär att den kommunsjuksköterska som är närmast patienten, rent geografiskt, larmas samtidigt som ambulansen vid prio 1-uppdrag. Det gäller livshotande tillstånd, när varje minut kan vara avgörande, som bröstsmärta, andnöd, allergisk chock eller misstanke om stroke.

Kommunsjuksköterskorna är i tjänst dygnet runt. De är anställda av respektive kommun för att ge vård och omsorg hemma hos patienter som behöver regelbundna insatser, men som har svårt att ta sig på egen hand till vårdcentralen.

De kommunsjuksköterskor som arbetar inom Samverkande sjukvårds område har dessutom en särskild app i sin mobil samt en färdigpackad väska med mediciner och delvis samma utrustning som en ambulans. I bagaget har de också en extrautbildning om akuta medicinska insatser.

Larmcentralen ser sjuksköterskans position

– När larmcentralen får ett samtal via 112 och bedömer att det är ett prio 1-uppdrag går larmet till den ambulans som har möjlighet att nå fram snabbast. Så ser det ut i hela landet. Men när patienten bor i en av Samverkande sjukvårds kommuner går det även ut en förfrågan till kommunsjuksköterska, via appen, säger Maria Klingberg.

– Tack vare appen ser larmcentralen de kommunala sjuksköterskornas positioner och larmar den som är närmast och har möjlighet att nå fram före ambulansen. Sjuksköterskan svarar via appen och accepterar uppdraget, om det går att lämna den situation hen befinner sig i. Patientens adress och andra viktiga uppgifter för larmet förmedlas också genom appen.

– Det är stor skillnad mot när vi startade Samverkande sjukvård för tio år sedan. Då gick larmet ut via personsökare och larmoperatören visste inte säkert vilken sjuksköterska som var närmast. Det kunde krävas några telefonsamtal innan det var klart att ett IVPA-uppdrag gick igång och alla uppgifter var förmedlade.

Götapriset - ett av Sveriges tyngsta kvalitetspris

För utvecklingsarbetet av IVPA-konceptet, med egen app och säkrare larmning av kommunsjuksköterskorna, har Samverkande sjukvård nu vunnnit Götapriset 2019, bland nära 400 anmälda bidrag. Götapriset är ett av Sveriges tyngsta kvalitetspris för offentligt finansierade verksamheter och delades ut på den 30-årsjubilerande Kvalitetsmässan under kvällen den 12 november.

Kommunen, ambulansen och larmcentralen är olika huvudmän, som det heter i vård-Sverige. De är skilda arbetsgivare, finansieras inte av samma budget, och deras offentliga uppdrag skiljer sig åt. Det är en del av förklaringen till det som brukar kallas vårdens stuprör och som innebär att de offentliga resurserna inte alltid används på det mest effektiva sättet.

En kvart som betydde allt

Men för patienten, som drabbas av akut andnöd, spelar det ingen roll vem som har ansvar för vad. Hon vill bara ha snabbast tänkbara medicinsk hjälp, för att kunna överleva.

Som Monica. Hon är en medelålders kvinna som bor i en av kommunerna inom Samverkande sjukvård. Monica är svårt allergisk mot getingstick. En sommardag, vid lunchtid, blir hon stucken i ansiktet av en geting. Hon larmar 112 men hinner inte ta sin allergimedicin innan hon hamnar i anafylaktisk chock, ett livshotande tillstånd.

Kl. 13.36 får kommunens sjuksköterska IVPA-larmet via appen och accepterar direkt. Efter tolv minuter är sjuksköterskan på plats. Då är Monica medvetslös på grund av chocktillståndet. Sjuksköterskan ger en injektion med adrenalin och sätter dropp. Kl. 14.03, ytterligare femton minuter senare, anländer ambulans och Monica får sedan flyga ambulanshelikopter till sjukhuset. Efter ett dygn kan hon komma hem igen.

– En kvart, femton minuter, det kanske inte låter som någon stor tidsvinst, säger Maria Klingberg. Men i det här fallet, för Monica, var det nog denna kvart som räddade hennes liv.

NU-sjukvårdens upptagningsområde. Prickarna i orange visar NU-sjukvårdens ambulanser som är tjänst under dagtid. Gula prickar visar antal kommunsjuksköterskor som har möjlighet att åka på IVPA-uppdrag.

Samverkande sjukvård firar tio år

Samverkande sjukvård startade 2009 som ett pilotprojekt i Strömstad och Tanums kommuner, allra längst norrut i Bohuslän. Bakgrunden var de förändringar som skedde inom NU-sjukvården, sjukhusgruppen i det nordvästra hörnet av Västra Götalandsregion. Den akuta vården samlades på Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, i Trollhättan, två timmar bort från Strömstad, och den planerade vården koncentrerades till Uddevalla sjukhus.

­– NU-sjukvården var tidigt ute med att skilja på den akuta och planerade vården, i dag är det en process som har inletts inom många av landets regioner, säger Maria Klingberg.

Numera sker samarbetet inom Samverkande sjukvård mellan 12 kommuner i Fyrbodal (norra Bohuslän och Dalsland), Lilla Edets kommun, Öckerö kommun och vårdcentralerna i respektive kommun, samt larmcentral, 1177 och NU-sjukvårdens ambulans samt MÄVA, medicinsk äldrevårdsavdelning.

Inspirationskälla bortom gränserna

När projektet startade för tio år sedan var Maria Klingberg inlånad som kommunikatör från NU-sjukvården några timmar varje vecka. I dag är hon projektledare på heltid för ett Samverkande sjukvård som utvecklats till en självklarhet i det egna området och dessutom vill vara en inspirationskälla för andra som önskar se bortom de organisatoriska gränserna och sätta patienterna i centrum.

– Än så länge är vårt sätt att driva IVPA-uppdragen unikt, säger Maria Klingberg. Men det finns många områden i Sverige som har liknande geografiska förutsättningar som vi har och där patienterna kan få snabbare och säkrare vård genom att införa vårt sätt att arbeta.


Senast uppdaterad: 2024-08-27 08:28