Kortversion Verksamhetsberättelse 2024
– Vård nära hemmet – Samverkande sjukvård Verksamhetsberättelse 2024 Utfärdat av Samverkande sjukvårds operativa samverkansgrupp 2025-02-25
Vårt uppdrag: Att administrera och vidareutveckla samverkansformer mellan områdets huvudmän.
Samverkande sjukvård är ett uppdrag till NU-sjukvården från Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden och regleras i Vårdöverenskommelsen.
Fyrbodal: Samverkande sjukvård finns i samtliga kommuner i Fyrbodal, samt i Lilla Edets kommun. Även Öckerö arbetar enligt Samverkande sjukvårds modell och stöttas av Samverkande sjukvård i Fyrbodal.
Samverkande kommuner: Strömstad, Tanum, Munkedal, Orust, Sotenäs, Mellerud, Lilla Edet, Åmål, Färgelanda, Dals-Ed, Bengtsfors, Uddevalla, Lysekil, Vänersborg och Trollhättan.
Samverkande verksamheter:
MÄVA (NU-sjukvårdens medicinska äldrevårdsavdelning), ambulans, kommunal primärvård, hemtjänst, vårdcentraler och jourcentraler, 1177, mobila närsjukvårdsteam, SOS Alarm och Sjukvårdens Larmcentral VGR (SvLc).
Vårt varför
Tillsammans gör vi skillnad brukar vi säga, men hur vet vi det? Är det bara tomma ord, löften eller önsketänkande?
Samverkande sjukvård engagerar vårdverksamheter i hela Fyrbodal samt Lilla Edet. Skelettet i Samverkande sjukvård är den mötesstruktur vi har arbetat fram.
Med jämna mellanrum träffar vi medarbetare från våra medverkande verksamheter och vi ser också till att träffa första linjens chefer samt representanter från verksamheterna regelbundet. Vi behöver träffas för att utbyta erfarenheter och för att prata om nyttan med det vi gör. Vid varje möte finns patienten längst upp på prioriteringslistan och i situationer där vi behöver fatta beslut ställer vi alltid frågan: Vad är det bästa för
patienten?
Efter varje uppdrag som utförs av sjuksköterska i våra samverkande verksamheter fylls en statistikblankett i (Blankett B). Vi följer patientnyttan som en självklar del av utvärderingen och vi följer statistiken månad för månad i Samverkande sjukvård. Vid våra möten och träffar med medarbetarna hör vi berättelser om patienter som har fått bra hjälp tack vare samverkan och när vi läser den senaste forskningsrapporten om samverkansuppdrag så är det en bekräftelse på det vi redan vet - samverkansuppdragen är till nytta för patienterna, framför allt för sköra äldre.Under 2024 har vi lagt grunden för att från nästa år kunna bli ännu bättre för patienten. I de fall invånare i Fyrbodal och Lilla Edet drabbas av akut sjukdom får sjuksköterskor i kommunal primärvård nu förutsättningar för att även kunna åka på larm för personer under 18 år. Det händer inte särskilt ofta att yngre personer plötsligt drabbas av akut sjukdom men när det väl händer är varje minuts snabbare hjälp av stort värde.
Samverkande sjukvård står för trygghet, kontinuitet och engagemang. Vi har jobbat med samverkansfrågor under lång tid. Att säga att man gör skillnad har blivit ett modernt uttryck. Vi kommer fortsätta använda det långt efter att andra har gått vidare till nya slogans. Om mötesstrukturen är skelettet i vår verksamhet så är politiken hjärnan och medarbetarna våra muskler. Tillsammans bildar vi en enhet som står emot utmaningar. Vi inser att vi måste samarbeta för att kunna röra oss framåt ochnär vi nu tar klivet in i 2025 gör vi det med stor entusisam.
Emma Lind, kommunikatör Samverkande sjukvård
Therese Aronsson, vårdutvecklare Samverkande sjukvård
Forskningen visar på nyttan
En ny studie visar att 1177-uppdrag som utförs inom ramarna för Samverkande sjukvård är till nytta för
patienten samt leder till att besök på akutmottagning och vårdcentral/jourcentral kan undvikas. Studien
har utförts av doktorand Karin Bergman vid Borås universitet tillsammans med handledare Jenny Hallgren som är biträdande professor vid Högskolan i Skövde.
1177-uppdrag
När sjuksköterska på 1177 tar emot ett samtal från en patient och anser att en bedömning och/eller åtgärd med fördel kan göras i hemmet ringer sjuksköterskan upp antingen ambulanssjukvård eller kommunal primärvård för att be om ett assistansuppdrag. Om möjlighet finns tas uppdraget emot och patienten erbjuds då ett hembesök samma dag istället för att hänvisas till akutmottagning eller vårdcentral/jourcentral.
Syfte och metod
Studien undersöker totalt 615 stycken 1177-uppdrag som utfördes av ambulanssjukvård eller kommunal primärvård under 2017 och 2018. De variabler som har studerats är dels orsaker till hembesök samt eventuella åtgärder utförda på plats. Forskarna har också tittat på patienternas ålder, kön och hemförhållanden. De flesta patienter som blev aktuella för hembesök var äldre, majoriteten var 75-85 år gamla. Det var ungefär lika många män som kvinnor som
fick hembesök via 1177-uppdrag (52% kvinnor). De flesta bodde tillsammans med någon (52,8%) och majoriteten bodde i hus (60,3%). Ett större antal patienter bodde i tätort (61,9%) än på landsbygd.
Resultat
De flesta 1177-uppdragen utfördes under jourtid (kväll, natt, helg). Majoriteten av uppdragen handlade om problem med kateter, följt av medicinska och kirurgiska besvär. En majoritet av patienterna (54%) behövde ingen vidare kontakt med vården för sina besvär efter hembesöket. 45% av patienterna behövde dock uppsöka akutmottagning eller jourcentral. De flesta av patienterna som kunde stanna kvar i hemmet efter besöket var i åldrarna 75-85 år. De flesta som hänvisades till högre vårdnivå var i åldrarna 86 år och uppåt. Studien visar att fler patienter som kunde stanna kvar i hemmet efter besöket bodde tillsammans med någon och fler som bodde ensamma hänvisades till
vidare vårdkontakt.
Diskussion
Studien visar att om inte möjligheten till 1177-uppdrag hade funnits för patienterna så hade samtliga patienter hänvisats till högre vårdnivå eftersom rådgivning per telefon inte ansågs räcka av sjuksköterska på 1177.
Resultaten ger stöd för Samverkande sjukvårds modell vad gäller 1177-uppdrag för åkommor som inte kan vänta till nästkommande dag och att besök på akutmottagning genom dessa uppdrag kan förhindras. Studien visar att framför allt uppdrag som utförs under jourtid är ett bra alternativ till att hänvisa patienten till akutsjukvård och att denna kunskap kan användas till vidare utveckling av sjukvårdsmodeller. Resultaten är enligt rapporten i linje med tidigare
forskning på samverkansuppdrag inom ramarna för Samverkande sjukvård och visar på nytta för patienterna och samtidigt på effektivt användande av sjukvårdens resurser.
IVPA alla åldrar
Under 2024 utförde sjuksköterskor i Fyrbodal och Lilla Edet 91 st IVPA-uppdrag (225 st under 2023).
Att kunna få hjälp av en sjuksköterska med rätt utbildning och utrustning under tiden som ambulans är på väg innebär en stor trygghet för invånare som har långt till sjukhus. Under 2024 har kommunernas sjuksköterskor förberett sig tillsammans med Samverkande sjukvård inför den stora förändring som kommer genomföras under 2025 då restriktionen att IVPA-uppdragen endast ska utföras på personer över 18 år tas bort.
Utveckling av uppdragen
Samverkande sjukvård arbetar för att utveckla samverkansuppdragen och har under 2024 förberett medarbetare inom kommunal primärvård för att ta steget att införa IVPA-uppdrag även på barn och ungdomar. Även om IVPA-uppdrag på barn kommer vara sällanhändelse är det viktigt att de sjuksköterskor som åker på uppdragen är trygga och har relevant utbildning och utrustning.
Utbildning
Stort fokus har under året legat på S-HLR utbildning. Samverkande sjukvårds huvudinstruktörer för både S-HLR vuxen och barn, Therese Aronsson och Johan Andersson, har utbildat instruktörer i SHL-barn i de kommuner som utför IVPA-uppdrag. Instruktörerna har i sin tur utbildat medarbetare i SHLR-barn. Behandlingsriktlinjerna har arbetats om under året för att även passa åldersintervallet 0-17 år. En halvtimmes lång utbildningsfilm har tagits fram som kompletterar utbildningen i behandlingsriktlinjer vad gäller barnkapitlet. Under de första tre månaderna av 2025 kommer extrainsatta utbildningstillfällen i behandlingsriktlinjerna att hållas.
Digital frågestund
Vid två tillfällen har alla medarbetare inom kommunal primärvård i de kommuner som utför IVPA-uppdrag haft tillfälle att möta utbildare Johan Andersson och ambulansöverläkare Joakim Söderberg för mer information och tillfälle att ställa frågor. Nätverksträffen som hölls under hösten för kommunernas instruktörer fokuserade på IVPA-uppdrag barn vad gällde scenarioövningar. Stöttning vad gäller utbildning av medarbetare har gjorts av Samverkande sjukvård i några kommuner. Datum för uppstart av IVPA-uppdrag alla åldrar har satts till 1 april 2025
Samverkansuppdragen i korthet
De fyra uppdragsformerna 1177-uppdrag, Assistansuppdrag, IVPA-uppdrag och MÄVA-direkt är grunden för samverkan. Samverkansuppdragen ska gälla bedömningar och åtgärder på sjuksköterskenivå och är främst till för patienter som har svårt att ta sig till vårdinrättning. Merparten av samverkansuppdragen utförs under jourtid.
1177-uppdrag
Sjuksköterska på 1177 har möjlighet att ge uppdrag till sjuksköterska i kommunal primärvård eller sjuksköterska i ambulans/bedömningsbilsenhet för bedömning eller åtgärd på sjuksköterskenivå. Sjuksköterska i ambulans kontaktas via ambulansbeställningen som först kontrollerar ambulansens tillgänglighet i området och utifrån detta bestämmer om uppdraget kan utföras.
Assistansuppdrag
Sjuksköterskor i de olika verksamheterna kan be varandra om hjälp under jourtid med till exempel bedömning, uppföljning eller åtgärder som katetervård, andningsbesvär och sårvård. Assistansuppdrag är till för patienter som inte kan ta sig till vårdinrättning utan större svårigheter. Målet med uppdragsformen är att kunna ge snabb
och säker hjälp för patienten, så nära hemmet som möjligt. Arbetet för med sig att vårdpersonal i olika verksamheter närmar sig varandra och ser möjligheter att jobba tillsammans, i stället för att hänvisa patienten att på egen hand söka annan hjälp.
IVPA-uppdrag
IVPA-uppdragen är en trygghet för invånarna i de kommuner som har lite längre sträcka till akutsjukhuset. ”I Väntan På Ambulans” är den uppdragsform som kräver mest engagemang och tid från kommunerna. Tack vare utbildning,
utrustning och tillgång till ambulansens behandlingsriktlinjer kan kommunens sjuksköterskor larmas ut på prio1-larm om larmoperatören bedömer att det finns möjlighet för dem att hinna fram före ambulansen. När kommunens sjuksköterska kommer fram till patienten påbörjas bedömning och åtgärder. När ambulansens sjuksköterskor anländer stannar kommunens sjuksköterskor kvar och hjälper till vid behov.
MÄVA-direkt
NU-sjukvårdens medicinska äldrevårdsavdelning MÄVA tar emot patienter som är 75 år eller äldre och som har en eller flera kroniska diagnoser. Efter samråd med MÄVA kan sjuksköterska i ambulans / bedömningsbilsenhet och läkare på vårdcentral/närsjukvårdsteam lägga in patienter direkt på avdelningen utan ett första besök på akutmottagningen.
Stöd för samverkan
Grunden i samverkan är att lära känna varandras verksamheter och få förståelse för varandras uppdrag och arbetsvardag. På så sätt kan man dra nytta av den samlade kunskap och kompetens som finns tillgänglig.
Samverkansstödet kom till när Samverkande sjukvård vann GötaPriset. Ambitionen är att visa uppskattning för det fantastiska arbete som medarbetare i verksamheterna utför. Tanken är att medarbetares egna initiativ ska tas tillvara och att samverkansträffarna både ska kunna vara ett tillfälle för utbyte av erfarenhet och information såväl som en trevlig stund tillsammans med kollegor i både egen verksamhet och närliggande
verksamhet.
Glädje och gemenskap
Samverkansstödet kan sökas till aktiviteter som involverar medarbetare från minst två olika verksamheter. Under året har samverkansträffar skett i Uddevalla, Mellerud, Vänersborg och Dals-Ed. Syftet har varit att lära känna varandra, få reda på mer om de olika verksamheterna och ha roligt tillsammans. Det har anordnats tipspromenader, bowling, fika och gemensam middag i de olika grupperna, allt på initiativ av medarbetarna själva. En samverkansträff är också ett utmärkt tillfälle att reda ut missförstånd och komma fram till förbättringsförslag. Som inspiration till samverkansaktiviteter har Samverkande sjukvård sammanställt en sida på webben med tips på upplägg och material för lokala samverkansträffar. Coacherna från de olika verksamheterna har också fått tillfälle på coachmöte att diskutera upplägg och innehåll på samverkansträffar.
Stöd till samverkansprojekt
Ansökan till samverkansaktivitet sker genom ett enkelt formulär där aktiviteten, medverkande verksamheter och plan för genomförandet beskrivs. Ansökningen stänger i februari och aktiviteten ska genomföras någon gång under samma år. Storleken på maxbeloppet som går att söka är 10 000 kronor. Beloppet beror bland annat på hur stort antal medarbetare som involveras i aktiviteten. Samverkansstöd planeras även för 2025 och ansökningen för det nya året öppnade i december 2024.
Samverkande sjukvårds forum
Arbetet i Samverkande sjukvård drivs med hjälp av nätverk och arbetsgrupper. Coachgruppen består av
medarbetare från de olika samverkande verksamheterna. Referensgruppen består av första linjens chefer i de samverkande verksamheterna. Operativ samverkansgrupp har representanter från de olika verksamheterna. Tillfälliga projekt- och arbetsgrupper kan upprättas när det behövs.
Coachgrupp
Den starka förankringen hos medarbetarna i de samverkande verksamheterna sker i första hand via
coachgruppen där utsedda medarbetare från varje verksamhet finns med. Coacherna träffas fyra gånger per år. Under 2024 har två fysiska möten och två digitala möten genomförts. Coachmötena handlar bland annat om att lära känna varandras verksamheter och är en chans att för medarbetare att träffas och utbyta erfarenheter.
Under 2024 har Smärtenheten från Uddevalla sjukhus föreläst om smärta hos den äldre patienten och Palliativa teamet från NU-sjukvården har besökt coachgruppen för att berätta om sitt arbete. Under ett fysiskt coachmöte deltog NU-sjukvårdens vuxenpsykiatriska verksamheten som efter presentation om sitt arbete deltog i workshop tillsammans med coacherna kring möjlig utveckling av samverkan. Diskussioner har förts i coachnätverket om bland annat assistansuppdrag från hemtjänst/trygghetslarm, samverkansaktiviteter, införandet av IVPA-uppdrag alla åldrar, utrustning, utbildning, uppdragskort mm. Coacherna inspirerar och engagerar kollegor i egen verksamhet och har möjlighet att driva samverkansfrågor samt fånga upp frågor och funderingar kring samverkansuppdragen på hemmaplan.
Operativ samverkansgrupp
Samverkande sjukvårds operativa samverkansgrupp har träffats varje månad för att diskutera samverkansfrågor. I operativ samverkansgrupp ingår representanter för kommunal hälso- och sjukvård, 1177,
NU-sjukvården och koncernkontoret. Viktiga frågor under året har bland annat varit införandet av hemtjänstuppdrag i Uddevalla, planering inför IVPA-uppdrag alla åldrar, att följa upp statistik kring samverkansuppdrag, samverkansstöd, utbildningsmaterial mm.
Referensgrupp
Referensgruppen har träffats vid två tillfällen under 2024. Nätverket består av första linjens chefer i de
verksamheter som ingår i Samverkande sjukvård; kommunal primärvård, ambulanssjukvård, 1177,
SvLc (Sjukvårdens Larmcentral i VGR), MÄVA (Medicinsk äldrevårdsavdelning NU-sjukvården)
samt deltagare från operativ samverkansgrupp. Under årets första möte låg fokus på framgångsfaktorer för samverkan och hur samverkan skulle kunna utvecklas ännu mer. Under mötet i november gjordes en tillbakablick på samverkansåret med utgångspunkt i förbättringsförslagen. Referensgruppen är ett viktigt forum för att på chefsnivå skapa förståelse och förutsättningar för god samverkan på medarbetarnivå.
SOS.larm
Under 2024 har två möten kring appen SOS.larm arrangerats. Under implementeringen av larmappen
skapades en arbetsgrupp med verksamhetsrepresentanter och representanter från SOS Alarm. Arbetsgruppen utökades allteftersom fler kommuner implementerade den nya larmappen. Arbetsgruppen har fortsatt även under 2024 för att följa upp och snabbt fånga upp problem eller förbättringsåtgärder.
Tillfälliga arbetsgrupper
Under 2024 har en tillfällig arbetsgrupp arbetat med implementeringen av uppdrag från hemstjänst och
trygghetslarm. Plan för utbildning av sjuksköterskor och omvårdsnadspersonal har upprättats och den 1
november startade Uddevalla kommun med uppdragen.
Utbildningsplanen i korthet
Samverkande sjukvårds utbildningsplan finns till för att säkra rätt kompetens för att utföra framförallt IVPA-uppdrag. Nyanställda sjuksköterskor i kommunal primärvård som ska åka på IVPA-uppdrag ska ha fått introduktion av samverkanscoachen i sin verksamhet, ha fått utbildning i S-HLR och varit med på ett utbildningstillfälle i Samverkande sjukvårds behandlingsriktlinjer.
Utbildningsplanens innehåll:
• Utbildning i Samverkande sjukvårds behandlingslinjer.
• Kvalitetstest i behandlingsriktlinjerna genom ett kunskapstest.
• S-HLR-instruktörer. Samverkande sjukvård erbjuder instruktörsutbildning så att alla kommuner som utför IVPA-uppdrag har egna instruktörer i S-HLR.
• AMLS-utbildning finns i mån av plats för sjuksköterskor som utför IVPA-uppdrag.
• Scenarioövningar. Kommunernas HLR-instruktörer får övning i att lägga upp och hålla i scenarioövningar.
Samverkanscoacher i de olika verksamheterna introducerar nya medarbetare i samverkansformerna. De ansvarar också för att visa hur blankett B ska fyllas i, hur SBAR och Akutjournalen används, var lathundar,
dokument och kontaktuppgifter finns. Mer information samt utbildningsmaterial:
www.samverkandesjukvard.se/medarbetarsidan
Utbildning
För att samverkansuppdragen ska kunna utföras tryggt och säkert läggs stor vikt vid utbildning. Nya
medarbetare i verksamheterna hjälps in i verksamheten av samverkanscoacherna som ger information
och introduktion.
Behandlingsriktlinjer
Fyra gånger om året erbjuds utbildning i behandlingsriktlinjer för sjuksköterskor som utför IVPA-uppdrag. Varje tillfälle är en halvdag och instruktör lånas in från ambulanssjukvården. Både nyanställda sjuksköterskor samt sjuksköterskor som vill ha möjlighet till en refresh har möjlighet att delta. Under 2024 deltog totalt 70 kommunsjuksköterskor i utbildningen. Under utbildningen finns möjlighet till gruppdiskussion och att ställa frågor.
Kvalitetstest
Årligt kvalitetstest i behandlingsriktlinjer genomförs av sjuksköterskor i de kommuner som utför IVPA-uppdrag. Testet arrangeras en gång per år och resultatet lägger grunden för framtagning av scenarioövningar för IVPA-uppdrag. De sjuksköterskor som larmas på IVPA-uppdrag, I Väntan På Ambulans, behöver vara väl förberedda
och inövade på hur de ska agera när det väl gäller. Utbildning, test i behandlingsriktlinjer och scenarioövningar är viktiga delar i förberedelsen för att som sjuksköterska känna sig trygg i att åka på de akuta uppdragen.
Utbildade huvudinstruktörer
Therese Aronsson och Johan Andersson har under 2024 utbildat S-HLR-instruktörer (både barn och vuxen) i kommunerna, främst i de kommuner som utför IVPA-uppdrag men i mån av tid har även medarbetare i övriga kommuner kunnat få S-HLR-utbildning. För att sjuksköterskor i kommunal primärvård som utför IVPA-uppdrag ska få träna på ett så verklighetstroget sätt som möjligt utbildar Samverkande sjukvård S-HLR-instruktörerna i kommunerna till att planera och leda scenarioövningar. S-HLR-instruktörer i de kommuner som utför IVPA-uppdrag inbjuds till en nätverksträff under hösten varje år för att träffa kollegor med samma roller i andra
kommuner. Scenaioövningarna som tränas är värdefulla eftersom de ger kommunens sjuksköterskor möjlighet
att ta med sig kunskapen till den egna verksamheter och där anordna scenarioövning på IVPA-uppdrag i
samband med årliga HLR-övning. Nätverksträffen under hösten 2024 genomfördes på plats i Aulan på Uddevalla sjukhus. Fokus låg denna gång på IVPA-uppdrag barn.
Utbildning hemtjänstuppdrag
Uddevalla kommun startade med assistansuppdrag från hemtjänst/trygghetslarm den 1 november 2024.
Före start utbildades sjuksköterskor i kommunal primärvård i samverkansuppdrag. Samverkande sjukvård tog fram uppdragskort för assistansuppdrag från hemtjänst/trygghetslarm och producerade även informationsfilm som sedan användes när sjuksköterskorna i sin tur utbildade personal i hemtjänst och trygghetslarm.
Utrustning
Samverkande sjukvård reviderar kontinuerligt den medicinska utrustningen i väskorna som används för samverkansuppdrag utifrån behandlingsriktlinjer, behov och erfarenhet. Sammanställning av innehållet
i de olika väskorna finns på webben. Två gånger om året lämnar samverkanscoacherna in utrustning för funktionskontroll i samband med fysiska coachmöten. Samverkande sjukvård ger vid behov utbildning om hur man bland annat beställer via Marknadsplatsen.
Övningsdockor
Samverkande sjukvård har investerat i övningsdockor för att kunna utföra utbildning i både S-HLR barn
och vuxen. Dockorna finns till utlåning när kommunernas egna instruktörer ska genomföra S-HLR-utbildning för medarbetare. För att IVPA-uppdrag ska kunna utföras på alla åldrar behöver medarbetare ha utbildning i S-HLR barn, vilket har medfört ett behov av fler övningsdockor, framför allt av mindre storlekar. Under 2024 har utrustningen reviderats med tanke på IVPA-uppdrag barn. Vissa tillägg har gjorts men utrustningen kommer inte att användas förrän under 2025.
Öckerö
Under 2024 utfördes totalt 39 samverkansuppdrag på Öckerö. Ambulansen utförde 5 uppdrag och kommunal primärvård utförde 34 uppdrag. Kommunal primärvård utförde 11 st 1177-uppdrag, 3 assistansuppdrag från ambulans, 1 uppdrag från hemtjänst/ trygghetslarm, 0 uppdrag från vårdcentral/jourcentral och 17 IVPA-uppdrag. Kommunal primärvård har inte tackat nej till några uppdrag under året. Ambulansen utförde 5 st 1177-uppdrag. Inte heller ambulansen tackade nej till uppdrag.
Vanliga uppdrag
Vanliga 1177-uppdrag och assistansuppdrag har gällt kateterbesvär, förvirring, andningsbesvär och diabetes.
Vanliga åtgärder har varit bedömning, provtagning katetervård, läkemedelshantering, samordning med
annan vårdgivare samt att ge patient stöd, information och råd. När det gäller IVPA-uppdragen har vanliga uppdrag gällt bröstsmärta, andningsbesvär, bortfallssymtom, kramper, sårskada och hjärtstopp. Vanliga
åtgärder har varit bedömning, provtagning, läkemedelshantering, sårvård mm.
Till nytta för patienten
I Blankett B rapporterar sjuksköterska i kommunal primärvård som utfört uppdraget bland annat vilken
nytta uppdraget hade för patienten och om uppdraget förebyggde besök på vårdcentral/jourcentral eller
akutmottagning. I statistiken kan vi se att sjuksköterskor i kommunal primärvård bedömde att uppdragen har förebyggt 13 besök på akutmottagning och 2 besök på vårdcentral eller jourcentral. Uppdragen har gällt patienter i åldrarna 15-94. Majoriteten av patienterna var män (76 procent).
Kommunikation
Samverkande sjukvård ger ut fyra nyhetsbrev per år som riktar sig till beslutsfattare, chefer, politiker med flera som har nära vård och samverkan på sin agenda. Breven finns även publicerade på webben www.samverkandesjukvård.se.
Uppdragskort och filmer
Under 2024 har uppdragskort för hemtjänst/trygghetslarm och för kommunal primärvård tagits fram.
Till korten hör korta, animerade utbildningsfilmer som bygger på lathundarna. Uppdragskort och utbildningsfilm finns även för medarbetare inom ambulanssjukvården.
Statistik webben
Totalt har www.samverkandesjukvard.se haft 11 712 besök mellan den 1 januari 2024 - 31 december 2024
(jämfört med 14 042 besök året innan). Antal sidvisningar under perioden har varit 25 444 (jämfört med
28 375 sidvisningar året innan). Antal nedladdningar som har gjorts på webbplatsen är 4 934 stycken
(jämfört med 4 582 nedladdningar året innan). Facebook och Instagram används framför allt för
att skapa engagemang och delaktighet hos medarbetare i de olika verksamheterna, men också för att
sprida kunskap om samverkanskonceptet.
Strömstad in Light
Kommunens sjuksköterskor i Strömstad deltog på ljusfestivalen Strömstad in Light den 8 November.
Till eventet producerades informationsblad om Samverkande sjukvård, som även kan användas i andra
sammanhang för att informera om verksamheten.
Ekonomi
Resultatuppföljning av budget 2024 visar ett positivt resultat. Utbildningstillfällen har genomförts med
gott resultat. Nytt under detta avtal är att det utgår ersättning per timme vid uppdrag för kommunerna.
Under hösten har verksamheter kunnat söka medel för att kunna genomföra gemensamma aktiviteter för
att stärka samarbetet i samverkande sjukvård. Den möjligheteten ses som positiv från alla parter och
flera lyckade träffar har genomförts under året med ekonomiskt stöd från Samverkande sjukvård.
Samverkande sjukvård har fortsatt stöttat samverkande sjukvård i Öckerö kommun under 2024. Stöttningen består i personella resurser främst för hantering av statistik, uppföljning av larmappen SOS.larm samt för diskussion och rådgivning kring uppdragsformer i övrigt.
Utrustning och utbildning
Utrustning och förbrukningsmaterial som kommunens sjuksköterskor använder vid uppdrag bekostas
av Samverkande sjukvård. Även abonnemangskostnader för larmtelefoner som används vid uppdrag
står Samverkande sjukvård för. Utrustning som behöver bytas ut eller lagas, till exempel pulsoximetrar, larmtelefoner eller kläder står Samverkande sjukvård för. Under året har Samverkande sjukvård stått för de
vidareutbildningar som kommunens sjuksköterskor behöver för att fullfölja sina uppdrag inom ramen för
Samverkande sjukvård. Två juniordockor och sexton spädbarnsdockor har köpts in till Samverkande sjukvård för utlåning till kommunerna vid övningar. Instruktör från ambulanssjukvården har erbjudit fyra utbildningstillfällen i behandlingsriktlinjer. Vid dessa utbildningar har totalt 70 sjuksköterskor från kommunal primärvård deltagit. Under året har Samverkande sjukvård fortsatt att utbilda S-HLR-instruktörer för både barn och vuxen i kommunerna. En fysisk nätverksträff för instruktörer i kommunerna arrangerades under hösten. Under tillfället tränades instruktörerna på att hålla HLR-övningar samt scenarioövningar för sina kollegor i kommunal primärvård. Frågestunder med utbildare och ambulansöverläkare har genomförts vid två tillfällen och en utbildningsfilm som går igenom barnkapitlet i behandlingsriktlinjerna har spelats in. Coachträffar med kommunerna arrangeras fyra gånger under året, två av dem hölls fysiskt och två digitalt. Referensgruppsmöten hölls vid två tillfällen och Operativ samverkansgrupp hade nio möten under året.
Tekniska lösningar
Efter SOS.larmappens införande har vi mätt tillgängligheten hos kommunsköterskor, tillgängligheten är
god. Den stora vinsten är att sköterskorna är synliga på resurskartan för alarmorganisationerna. Det är dock oroande att antalet IVPA-uppdrag minskar, vad det beror på får genomlysningen mot SOS och SvLc visa.
Dialog förs med alarmorganisationerna om att automatiskt få tillgång till frammetid för kommunens sjuksköterskor för framtida statistik.
Politiska beslut
I september 2023 togs det beslut i Operativa hälso-och sjukvårdsnämnden om fortsatt finansiering av
Samverkande sjukvård. Det pågår en genomlysning i VGR gällande alla typer av samverkansformer och
mobil närvård, vad som kommer ut av det återstår att se.
Statistik
Totalt har antal utförda uppdrag minskat under 2024 jämfört med 2023. Antal IVPA-uppdrag har minskat från 225 st till 91 st under 2024. Under 2024 har Sjukvårdens larmcentral (SvLc) och SOS Alarm gjort omorganiseringar under året vad gäller utlarmning och koordinering av ambulanser, vilket har påverkat antal IVPA-uppdrag som har skickats ut. Antal MÄVA-direkt-uppdrag har ökat från 151 st till 206 under året. Antal uppdrag från hemtjänst/trygghetslarm har också ökat. Antal 1177-uppdrag har minskat under året, men på grund av byte av journalsystem har inte antal uppdrag i september kunnat tas med i statistiken, så siffran är i verkligheten något högre.
Totalt 1263 uppdrag
Under 2024 har totalt 1263 samverkansuppdrag utförts. Kommunal primärvård utförde 891 uppdrag
och ambulans utförde 372 uppdrag (s 24-25).
En del av den nära vården
Målet med samverkande sjukvård är att patienten ska få snabb och trygg vård, så nära patientens hem som
möjligt. Samverkande sjukvårds statistikblankett ger mycket information om utförda samverkansuppdrag. Där
efterfrågas sjuksköterskor som utför uppdrag bland annat om 1177-uppdraget eller assistansuppdraget förebyggt ett besök på vårdcentral/jourcentral eller akutmottagning för patienten. Under 2024 utförde sjuksköterskor i kommunal primärvård totalt 268 st 1177-uppdrag. Dessa uppdrag bedömdes förebygga 102 besök på akutmottagningen och 110 besök på vårdcentral/jourcentral. Vid assistansuppdrag bedömde sjuksköterskor i kommunal primärvård och i ambulanssjukvård att assistansuppdragen förebyggde 191 besök på akutmottagning och 236 besök på vårdcentral/jourcentral. 88% av patienterna kunde stanna kvar i hemmet.
78 assistansuppdrag utförda av ambulans och bedömningsbil. 532 assistansuppdrag utförda av kommunal primärvård.
1177-uppdrag
Vad handlar uppdragen om? Totalt utförde kommunal primärvård 268 st 1177-uppdrag och ambulanssjukvården utförde 88 st 1177-uppdrag. Några exempel på vad 1177-uppdragen handlade om under 2024 är sår, kateterbesvär, illamående/kräkningar, andningsbesvär, fallolycka, ortopediska besvär, huvudvärk, buksmärta, diabetes mm. Åtgärder under uppdragen handlar bland annat om bedömning, katetervård, sårvård, provtagning, läkemedelshantering, samordning med annan vårdgivare samt ge patient stöd, information och råd.
Assistansuppdrag
Vad handlar uppdragen om? Totalt utförde kommunal primärvård och ambulanssjukvård 610 assistansuppdrag under 2024. Vanliga exempel på assistansuppdrag är kateterbesvär, sår, ortopediska besvär, EKG-tagning, buksmärta, oro och förvirring, och andningsbesvär. Åtgärder under uppdragen handlar bland annat om bedömningar, katetervård, sårbehandling, EKG-tagning, provtagning och samordning med annan vårdgivare.
IVPA-uppdrag
Vad handlar uppdragen om? Vanliga exempel på IVPA-uppdrag är patienter med bröstsmärta (24%), neurologiska besvär (24%), andningsbesvär (15%), hjärtstopp (9%). Övriga uppdrag handlar bland annat om allmänpåverkan, psykiatriska besvär, diabetes, förgiftning, bortfallssymtom, kräkning/illamående, sårskada, kramper, feber, medvetslöshet och kramper. Åtgärder under uppdragen handlar bland annat om bedömning, hjärt- och lungräddning, inläggning av kärlkateter, syrgasbehandling, vitala parametrar samt att ge stöd, information och råd. IVPA-uppdragen var vanligast för män (58%) och för personer i åldrarna 80-89 år (35%).
IVPA-uppdrag - fingerat exempel som bygger på verkliga händelser
Kommunsjuksköterskan Tyra hoppar till när larmtelefonen börjar tjuta. Larmet gäller hjärtstopp och Tyra väljer att acceptera uppdraget. Hon tar med sig sjuksköterskekollegan Bill som just har gått på lunch. De slänger på sig varseljacka, ser till att utrustningen är med och ger sig av. Bill och Tyra är först på plats, 10 minuter efter larmet. En förtvivlad anhörig öppnar ytterdörren. På golvet ligger en kvinna i 55-årsåldern. Bill presenterar sig medan Tyra tar ett stadigt tag om kvinnans axlar säger: "Hör du mig?" Kvinnan är grå i ansiktet. Tyra lägger örat strax ovanför kvinnans läppar och sneglar mot kvinnans bröstkorg. Det finns ingen andning och bröstkorgen rör sig inte. Medan Tyra startar med bröstkompressioner lägger Bill defibrillatorn bredvid Tyra och tar med sig andningsväskan och sätter sig vid kvinnans huvud. Han är redo att ge inblåsningar. Tyra är beredd att koppla på defibrillatorn när hon känner två händer på sina axlar. Det är Axel i ambulansen som nu har kommit, 8 minuter efter Tyra och Bill. Axel presenterar sig och säger att nu kommer de koppla på ambulansens defibrillator och sätta på bröstkompressionssystemet LUCAS. Alex ber Tyra sätta en perifer venkateter, vilket hon gör. Under tiden tar Bill hand om den anhörige och en sms-livräddare som har dykt upp. "Jag tror att patienten börjar komma tillbaka till oss", säger Axel. De hjälps åt att lasta patienten för avfärd mot sjukhuset.
Till nytta för patienten
En fråga som ställs till sjuksköterskorna i statistikblankett B är om uppdraget hade nytta för patienten.
Nedan redovisas hur sjuksköterskorna som utfört uppdragen bedömer nytta för patienterna. År 2024 bedömde sjuksköterskorna att ca 93% av assistansuppdragen och 79% av 1177-uppdragen hade nytta, god nytta eller mycket god nytta för patienten. En mycket liten andel ansåg att uppdragen hade ingen eller litan nytta för patienten.