Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En patients sista önskan

En svårt sjuk kvinna med cancer ville som sista önskan somna in hemma hos nära och kära. På bara ett par dagar hade hennes tillstånd försämrats så mycket att hon förstod att nu var slutet nära. Eftersom försämringen kom så hastigt över en helg hade hon varken hemsjukvård eller inskrivning i palliativa teamet. Ingen hade kunnat förutspå denna hastiga försämring.

Under söndagskvällen tilltog kvinnans smärtor och anhöriga bad att få ringa 112. Kvinnan gjorde dock mycket klart för anhöriga att till sjukhus tänkte hon inte åka. Desperata ringde de ändå till SOS alarm och förklarade situationen.

Sjuksköterskan i single respondern förstår direkt att här kan man göra en insats. Smärtlindring här och nu är det viktigaste eftersom det enda patienten har hemma är alvedon. Läkaren på ambulansens bakjour förstår situationen och ordinerar smärtstillande läkemedel som ges i små, upprepade doser. Både patient och anhöriga kan nu börja slappna av. Men nu gäller det att tänka framåt eftersom smärtlindringen bara håller i fyra timmar. Sjuksköterskan tar kontakt med hemsjukvården i kommunen och hoppas att de har möjlighet att hjälpa till.

Kvinnan är tidigare okänd för hemsjukvården, men man försäkrar att hon kommer att vara i trygga händer under natten. Ingen ska behöva uppleva den outhärdliga smärtan i livets slutskede. Hemsjukvården i sin tur tar kontakt med sin läkare på beredskapsjouren för ordinering av smärtlindring och ser till att kvinnan får den hjälp hon behöver.

Trots att både sjuksköterskan i single respondern och anhöriga förstår att kvinnan förmodligen inte har långt kvar tar man under natten även kontakt med sjukhuset och den avdelning där kvinnan tidigare hade vårdats. Kontakt tas med avdelningen som kommer att ringa upp dagen efter. Anhöriga känner sig trygga och nöjda med detta.

Situationen med kvinnan som så hastigt blev sämre var speciell och krävde samarbete från flera olika vårdgivare. I den svåra stunden fick patient och anhöriga den hjälp som behövdes, tillsammans löste man situationen till det bästa för patienten som enligt sin sista önskan ville somna in i lugn och ro tillsammans med sina nära anhöriga.

Senast uppdaterad: 2018-08-28 10:54