Dals-Ed ett år efter starten
Dals-Eds kommun startade med Samverkande sjukvårds koncept den 4 december 2017. Sjuksköterskan Christina Larsson kan se att det har skett en förändring på flera plan sedan dess.
”Jag tycker att samverkan med ambulansen fungerar jättebra. Känslan i arbetsgruppen är att man är mer som kollegor med ett gemensamt uppdrag. Förut har det varit lite mer skillnader och kanske ett ifrågasättande eftersom man inte har förstått varandras agerande och förhållningssätt”, säger Christina som har jobbat i hemsjukvården sedan juli 2017 då hon bytte jobb från just ambulansen.
”Om jag ska sätta på mig de gröna kläderna och tänka mig in i mitt tidigare jobb, så har man på ambulansen ett blåljustänk. Man vill agera och kasta sig över alla personer som finns i närheten, med en stor dos av hjälpsamhet, kunskap och vilja att påverka och göra det här bra. Men så kommer man ut och möter en annan verksamhet, hemsjukvården, som är mer planerad, lugnare, och som inte har blåljustänk”, säger Christina som menar att i ambulansen är man bättre rustad för att ta hand om akuta sjukdomsfall.
”Som sjuksköterska i ambulans kan man fundera över varför hemsjukvården inte har gjort mer för patienten. Men det har inte hemsjukvården kunnat, för de har inte haft förutsättningarna och som sjuksköterska hos en patient där man inte kan göra saker känner man sig väldigt avklädd.”
Genom Samverkande sjukvård får hemsjukvården tillgång till behandlingsriktlinjer, läkemedel och utrustning, något som enligt Christina innebär en stor förändring.
”I hemsjukvården är det jättebra, nu kan vi göra mer för vårdtagaren!"
Christina Larsson, tf enhetschef Hemsjukvården och
Kommunrehab. Leg. sjuksköterska Hemsjukvården,
Dals-Eds kommun.
Införandet av IVPA-uppdrag är enligt Christina den största förändringen för hemsjukvårdens sätt att arbeta. Första uppdraget som hon själv åkte på minns hon tydligt.
”Det var ganska sent på kvällen och patienten som var ensam hemma bodde några mil utanför centrum, mitt i skogen. Ambulansen från Tanum var på väg och jag åkte till patienten ensam eftersom jag inte kände att jag behövde ha någon med mig. Annars åker vi två sjuksköterskor eller en sjuksköterska och en undersköterska. Jag tog vitalparametrar och påbörjade RETTS-journalen och efter 20 minuter kom ambulansen som i princip kunde köra honom till sjukhuset med en gång", säger Christina.
Mindre akuta uppdrag, till exempel 1177-uppdrag, är också viktiga för patienten enligt Christina, även om de inte är lika akuta.
”Det är jätteviktigt, framför allt vid problem med kateter. Det är få gånger som vi så snabbt kan få personer smärtfria. Att kunna få den hjälpen i hemmet, det är alla ytterst fascinerade över. Tidigare har de fått åka till vårdcentral eller jourcentral."