Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utveckling

Samverkande sjukvård utvecklas hela tiden. Grunden i projektet är samverkansformerna som verksamheterna gemensamt utarbetat. När de olika vårdorganisationerna kommer varandra närmare upptäcks fler samverkansområden och nya vägar till samarbete. Ny teknik utvecklas och ger nya möjligheter till samverkan.

Digitala vårdmöten - pilot i Lysekil

Hemsjukvården i Lysekil och Närhälsan Lysekil vårdcentral använder ny teknik i ett projekt för att förbättra tillgängligheten till läkare för sina hemsjukvårdspatienter. Tillsammans med sjuksköterska ska hemsjukvårdspatienter få möjlighet att träffa sin doktor i ett videosamtal. Framöver kommer även anhöriga att kunna bjudas in att delta i videosamtalet. Mer information.

Utveckling av uppdragsformer

Uppföljning av statistik tillsammans med patientenkäter och ett nära samtal med medarbetare och chefer i de verksamheter som berörs ger en bra bild över hur verksamheternas och patienternas behov förändras över tid. Korta beslutsvägar underlättar möjligheten att förändra, ta bort och lägga till samverkansuppdrag så att de fortsätter att vara till nytta för patienten.

GPS-positionering av kommunsjuksköterska

Operatören på SOS Alarm som får ett prio 1 larm som lämpar sig som ett IVPA-uppdrag bedömer först om det finns en tidsvinst för patienten att larma kommunens sjuksköterska. Tack vare GPS-tekniken kan operatören snabbt se var kommunens sjuksköterskor befinner sig i förhållande till ambulans. Appen OptiRes började utvecklas under år 2016 och används nu vid IVPA-uppdrag. Systemet hanterar all ärendedata så som kvittering av ärendet, namn, adress, potionering, navigering och tidsangivelser.

Telemedicin

Pilotprojekt på äldreboendet i Rotviksbro gav Samverkande sjukvård användbar erfarenhet vad gäller digital videoteknik i vårdens tjänst. Videosamtal underlättar för vårdpersonal vid bedömning och uppföljningsbesök när ett hembesök inte är aktuellt.

Videoteknik, film om fördelarna

Telemedicin i praktiken

Single responder

En single responder är nästan som en vanlig ambulans. Utryckningsenheten har siren, blåljus, RAKEL-kommunikation, kartnavigator och fordonsdator för statussignering. Den medicinska utrustningen är likadan som i en vanlig ambulans med undantag för båren. Single respondern är bemannad med en sjuksköterska som förfogar över samma akutläkemedel som i andra ambulanser. Men till skillnad från ambulans så transporteras inte patienten i en Single Responder. Detta gör att enheten alltid är kvar i sitt område. Vid akuta olyckor och sjukdomsfall är Singel Respondern ofta först på plats. I dag finns Single Responder i Lilla Edets kommun, Färgelanda kommun, Dalsland (Åmål) och vid Bohuskusten (Munkedal).

Rapport från NU-Akademin om Single Responder


Senast uppdaterad: 2020-03-24 12:33