Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

För dig som är ny medarbetare

Vad är Samverkande sjukvård?

Ett samarbete mellan primärvård, kommun och sjukhus. De samlade vårdresurserna i ett område ger varandra uppdrag och hjälps åt när det finns möjlighet, och när det är det bästa för patienten.

Om samverkande sjukvård

Det handlar om att ge varandra uppdrag. Den egna verksamheten går alltid före, men när vi har möjlighet tackar vi ja till förfrågningar från andra verksamheter. Det är många verksamheter som kan ge uppdrag, men det är bara sjuksköterskor i ambulans och hemsjukvård som kan utföra uppdrag. Uppdragsgivare kan vara hemsjukvård, ambulanssjukvård, 1177 vårdguiden på telefon, hemtjänst, vårdcentral/jourcentral, mobila vårdteamet, Närsjukvårdsteamet i Fyrbodal och MÄVA. 

För dig som jobbar i Strömstad, Tanum, Munkedal, Orust, Sotenäs, Mellerud, Lilla Edet, Åmål, Färgelanda, Dals-Ed, Bengtsfors eller Lysekil är IVPA-uppdrag (I Väntan På Ambulans) aktuellt. Att bära larmtelefon och åka på akuta larm är speciellt, särskilt om du inte har jobbat med det tidigare. Därför har vi på Samverkande sjukvård lagt stort fokus på utbildning.

För dig som jobbar i Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan är inte IVPA-uppdrag aktuellt eftersom sjukhuset finns närmare och ambulansen har kortare framkörningstid i trestadskommunerna.

Grundpelarna 1177-uppdrag, Assistansuppdrag, IVPA-uppdrag och MÄVA-direkt har lathundar för hur uppdragen går till. För många av dokumenten på webben behövs ett lösenord. Du får det av en kollega eller närmaste chef.

Vi behöver veta om du har fått ett uppdrag, oavsett om du har utfört uppdraget eller om du behövde säga nej till det. All statistik och underlag för ersättning till utförande vårdenhet går genom Blankett B. Därför är det viktigt att du är noga med att ha länken nära till hands och fyller i den så fort du har fått ett uppdrag.

Varför behövs samverkan?

Hälso-och sjukvården står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre och med ålder ökar risken för kronika sjukdomar. Hälso- och sjukvårdens utmaning ligger i att räcka till trots pensionsavgångar, svårigheter att rekrytera sjukvårdspersonal och ett ökat behov av vård. Vi tror att samverkan är en del av lösningen.

Vision

NU-Sjukvården har i uppdrag av Norra hälso- och sjukvårdsnämnden att driva arbetet med Samverkande sjukvård. Samverkande sjukvård är organiserad under ambulansverksamheten och fungerar som en länk mellan olika vårdgivare. Visionen är att patienten ska få vård på rätt vårdnivå, så nära hemmet som möjligt och att resurserna används så smart som möjligt.

Samverkanscoacher

Samverkan bygger på ömsesidigt utbyte och en viktig länk till verksamheterna är våra samverkanscoacher som träffas några gånger om året för diskussion och information. Kontaktlista till coacher.

Hur går det till när man ger eller får ett uppdrag?

Det räcker med ett telefonsamtal. Den som ser en möjlighet att ta hjälp av en kollega i en annan verksamhet letar efter telefonnummer till rätt verksamhet och ställer frågan. Är båda överens om att ett uppdrag ska utföras så är det ett assistansuppdrag.

Överrapportering

För att uppdrag ska ske så säkert och smidigt som möjligt rapporterar vi enligt SBAR. När en patient följer med ambulans eller sjuktransport fyller vi i akutjournal.

Utrustning

Samverkande sjukvård står för den utrustning som behövs för samverkansuppdragen. Tillsammans ser vi till att den är komplett och uppdaterad.

 

 

 

 

 


Senast uppdaterad: 2020-03-26 10:18